Op touw zetten

Goede voornemens eindigen te vaak in het vergeetboek. Jammer! Ik ben op zoek gegaan naar een oplossing om het goede voornemen van het Huis van Burgerkracht voor 2018 te laten slagen. En een manier daarvoor vond ik tijdens een workshop creatief denken die we onlangs als team volgden.
Ik neem je mee.

Als trainers van het Huis van Burgerkracht zaten we in een ruimte van 4 meter breed. We kregen een touw met een knoop in het midden en 1,75 meter lang. De opdracht was om de 4 meter te overbruggen. Wat er gebeurde? We kwamen direct in actie en hebben de afstand overbrugd met onze armen, met sjaals, stoelen, etc. Er bleken oneindig veel mogelijkheden te zijn ter ondersteuning. We waren trots en blij dat we zo gemakkelijk 2.25 meter konden overbruggen. Wat een team. Toen we weer zaten, kregen we de focus op het touw. Als we de knoop uit het midden hadden gehaald, hadden we in ieder geval al 30 centimeter meer gehad. En als we nóg iets verder hadden gekeken dan onze neus lang was, dan hadden we gezien dat het touw bestond uit héél veel draden die gemakkelijk uit elkaar gehaald konden worden. Wanneer we dat hadden gedaan hadden we wel een kilometer kunnen overbruggen…….

Je zou kunnen zeggen dat we als team de vraag van de trainer hebben opgevat als een opdracht, een simpele taak, zonder te zoeken naar de samenhang. Dat laatste is voor mij de belangrijkste les voor het laten slagen van goede voornemens: je moet iets op touw zetten dat je uitdaagt om zoveel mogelijk oplossingen te zoeken die jou bij je resultaat kunnen brengen. Zoek ondersteuning,  samenhang, geef tijd en ruimte, wees blij met ieder resultaat en blijf steeds verder kijken dan je neus lang is.

Het voornemen van het Huis van Burgerkracht is om in 2018 flink wat op touw te zetten rondom de samenwerking tussen burgers en de overheid. Met mijn collega trainers vertrouw ik er op dat het kan! We gaan er letterlijk en figuurlijk werk van maken. Neem contact met ons op als je denkt dat we je kunnen helpen. Voor ons is het een uitdaging om iets ‘op touw te zetten’ waarmee jullie je goede voornemen (doel) kunnen behalen.

 

Anne Marie